De houtsnede

Een houtsnede wordt gemaakt met de hoogdruk-techniek.

Hoogdruk is: met een stempel een afdruk maken. Als materiaal voor de stempel kan ieder vlak materiaal gebruikt worden, als er maar delen uit weggesneden kunnen worden. Linoleum kan gebruikt worden, maar een afdruk maken met een aardappelstempel is ook een vorm van hoogdruk.

Als de drukvorm in hout is gesneden heet de afdruk: houtsnede. De houtsnede is een van de oudste druktechnieken volgens een simpel principe maar met ontzettendveel mogelijkheden. Het mooie van het werken met hout is dat de gesneden lijnen wat weerbarstig worden en dat de nerven zichtbaar zijn in de afdruk.

Ik werk figuratief, onderwerpen zijn dingen, mensen, dieren, plekken die me op de een of andere manier dierbaar zijn. Ik ben aangesloten bij "HOLT", vereniging van Noordelijke Hoogdrukkers, zie www.holthoogdruk.nl en De VOG (vereniging van originele grafiek) zie www.grafiekplatform.nl

Bijj VRIJDAG  (voorheen het Kunstencentrum )in de Walstraat in Groningen geef ik cursussen houtdrukken. Voor kinderen zijn er regelmatig druk-activiteiten in de kinderwerkplaats.

Informatie hierover staat op de pagina "cursussen".